1 Ekim 2013 Salı

kırmızı biberli kahvaltılık sos

(kırmızı biberli sos, tarator, acuka, çemen, ya da nasıl isimlendirmek isterseniz. . .)




 Bizim için neredeyse bir hafta sonu kahvaltı klasiği, yine çok övgü alan bir tarif , kırmızı biberli kahvaltılık sos. 
 Amerika'dan çok değerli Ayşin Ablamızın tarifi idi. Sayesinde senelerdir yaptığım bir kahvaltılık. Salça ile yapılanlara göre daha yumuşak bir tadı var. O yüzden daha çok miktarda tüketilebiliyor. Ben biberleri közleyip, soyup buzluğa koyuyorum. Kışın hazırda bulunuyor. Bu arada kışın daha çok C vitaminine ihtiyaç olacağını düşünürsek kırmızı biberin içinde üç portakaldan daha çok C vitamini  olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.
 Malzemelere geçelim;
 4 adet közlenmiş robottan geçirilmiş kırmızı biber,
 2 adet rendelenmiş yağla pişirilmiş domates,
 3 dilim bayat ekmek içi,
 6, 7 çekilmiş ceviz içi,
 4 diş ezilmiş sarımsak,
 yarım çay bardağı zeytin yağı,
 yarım limon suyu,
yarım çay kaşığı kara biber,
 1 çay kaşığı pul biber,
3 çay kaşığı kimyon,
tuz.
 Ben şimdiye kadar hiç ölçülü yapmadım ama kullandığım miktarları yaklaşık olarak belirttim. Siz tadına baka baka damak tadınıza göre ayarlama yapabilirsiniz. Kırmızı biberleri tamamen püre yapmıyorsunuz. Az iri kalıyor resimde görüldüğü gibi. Ekmek içini de suyunu alacak miktarda koyuyorsunuz. Sanıyorum içindeki sarımsaktan dolayı buzdolabında yirmi güne kadar dayanabiliyor.Tabi ki sonunda hepsini karıştırıp ekmek üstünde servis yapıyorsunuz.
 Afiyetle efendim. . .
 
 
 
  

8 yorum:

  1. ozlemim ellerine saglik cok severim ya uff canimi cektirdin:)) gecen sene bundan yapmak icin domatesle biberi kaynatip kavanozlara doldurdum yag gezdirip yemistik bu sene bi kac sise aci sos yaptim onlarda kis gelmeden biter sanirimm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biber zamanı geçmeden değerlendirmek lazım ama değil mi Maviciğim. Sevgiler sana . . .

      Sil
  2. Bende çok severim uzun zamandır yapmıyordum ilk fırsatta sizin tarifinizle deneyeceğim.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafif ve lezzetli bir sos oluyor. Memnun kalırsınız sanıyorum Mehtap hanım. Sevgiler.

      Sil
  3. çok lezzetli görünüyor. ölçülü tarif için teşekkürler. bu tip soslarda göz kararı konusunda pek başarılı sayılmam da:) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım damak tadınıza uyar. Biberin bol zamanında denemek lazım:) sevgiler.

      Sil
  4. ne zamandır böyle bir tarif arıyordum bayılıyorum bu soslara :) Siz ezme de yapıyorsunuzdur onun da tarifini alabilir miyim? :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de yakın zamanda ezme tarifi vermeyi düşünüyordum. Ama önce bir resim çekmem gerekiyor. Bunun için biraz zaman gerekiyor sanırım. Yine de en yakın zamanda yayınlamaya çalışacağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil