7 Ağustos 2012 Salı

kuzu gerdan tava (kebep)

 Ramazan sebebiyle, alternatif olması için sık sık yemek tarifi veriyorum. Aslında bloğum bir yemek tarif bloğu değil. Ama bazı tarifler var ki, bazı sebeplerden dolayı sizinle paylaşmak istiyorum. Herkesin denemesini istediğim tarifler. . .Bazıları çok kolay, bazıları çok çekici , bazıları çok lezzetli, pek çoğu da gerçekten tüm bu özelliklere sahip. Tüm bu tarifler benim sıklıkla yaptığım ve tadanların iltifatlarına maruz kalan tarifler.  Bu sebepten de bu kategorinin adını kayda değer yemekler koydum. Umarım size alternatif olabilir ve sizin sofranızda da yer alırlar.
 Bu tarifim de çok sevdiğim arkadaşım Saliha'nın isteği üzerine  bir ana yemek olarak gelsin. İşte tarif;

 Kuzu Gerdan Tava (kebap)

 Orta boy kuzu gerdan dilimlerinden mümkünse kişi başı için alınır. Çelik tencere iyice ısıtılır, içine az sıvı yağ damlatılır. Yıkanan dilimler tavaya yerleştirilir (eğer etin çok yağı varsa bir miktarı kesilir). Isının etkisiyle etler mühürlenmiş olur. Bu etin suyunu dışarıya salmasını engeller. Ve etiniz daha sulu olur. Lif lif olmaz. Bu arada Tencerenin altı biraz açık olmalı. Kısık değil çok açık ta değil. Varsa 8,10 adet tane karabiber ilave edilir. Bu da etin kokusunu hafifletir. Tencerenin kapağı kapatılır. Beş dakika içinde et suyunu salar ve rengi değişir. Şimdi ocağın kısılma zamanı. Ocak yarım değil, kapatır gibi terse doğru iyice kısılmalı. (Yarım fazla gelir.) Fakat tencerenin dibinde kaynama hareketi (fıkırtı) görülmeli. Değilse ısı yetersiz gelir. Şimdi etinizi unutabilirsiniz : ) Pişme süresi en az 4 en fazla 6 saat. Yine de arada kontrol edebilirsiniz tabi : )) Etin miktarı fazla ise suyu yeterli olur, az ise arada yarımşar çay bardağı sıcak su ilave edilebilir. En son çatalla dokununca çatal ete gömülüyorsa ve suyunu çekmişse altı kızarmaya başlamıştır.(eğer suyu hala çoksa bir süre kapağı açık bırakılmalı)  Bu yüzüne tuz atılıp spatula ile ters çevrilip, diğer yüzü de tuzlanıp orası da kızartılır. Bu aşama iyi takip edilmelidir.  Şimdiii kuzu gerdan tavanız  hazır. Hem çok kolay hem çokkkkkkk lezzetli bir yemek. Çocuların dahi itirazsız yedikleri bir et yemeği.
 Bu tarif, kuzu but ya da kuzu kol ile de yapılabilir. Orjinal tarifi kuzu but ile idi. Bunun için de kemikler sıyırtılıp, löp et ile pişirilir. Fakat ben gerdanı denedikten sonra, hem kıvam hem ekonomi açısından hep bunu yapar oldum.
 Fazla fotoğraf çekemedim. Malum, iftar koşuşturması. . .Ezan, ve sonra malum talan:)))

   Fikir vermesi açısından tek bir resim,




 Bu arada iftar sofralarını resimlemeyi başarabilen,  blogçu arkadaşları da tekrar takdir ettim. Hepsinin ellerine sağlık.

           Afiyet olsun, sofralarınız bereket dolsun. . .

12 yorum:

  1. Tandır tadında olduğunu zannediyorum çok güzel bir tarif ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Mehtap Hanım tam tandır tadında bir lezzet. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  2. ezan ve talan he:))
    e kuzum sen basbaya güzel tarif yazmışsın ben beceremiyorum tarif yazmayı ben hiç gerdan filan yapmadım incikte ne biliyim yapamam sanırıyorum ama sıra böyle yemeklerde sanırım elerine sağlık özlemcim :)deniycem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavicim, bende anlamam etin şurası iyi olur, burası kötü olur diye. . .Ama şunu söyliyeyim ki kuzu eti herzaman daha yumuşak ve sevenler için daha aromalı. Bir de gerdan, dene bak memnun kalacaksın. Dediğim gibi memnun kalınan tarifleri yazıyorum sadece...Sevgiler canım.

      Sil
  3. Özlem'cim ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.Kuzu gerdan harika görünüyor ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya Hanım, bloğunuzda faydalanabileceğim çok tarif gördüm. Ellerinize sağlık. Sizi izleyeceğim. Ayrıca ziyaretiniz ve yorumunuz için de teşekkürler sevgiler. . .

      Sil
  4. yayınla tabiki,illa yemek blogu olması gerekmez,ne güzel bir tarif mahrum kalmasın izleyenlerin:)ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niyetim size rakip olmak değil Reyhancığım:)) ama bazı şeyleri de paylaşmadan yapamıyor insan değil mi? :))

      Sil
  5. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Funda Hanım. Sevgiyle. . .

      Sil
  6. MÜKEMMEL MÜKEMMEL MÜKEMML......
    ÖPTÜM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi usta bir blogçudan böyle yorumlar almak ne güzel Ayşeciğim. Teşekkürler, ben de seni öptüm canım, sevgiler.

      Sil