23 Mayıs 2013 Perşembe

Peynirli pazı sarması

 
 
Çok uzun aralar verdiğimin farkındayım. Ama geçerli sebeplerim var:) Evde ki internet bağlantımız da sorun var ve hala da devam ediyor. Cep telefonlarından idare ediyoruz. O yüzden çok sıkı takip edemiyor ve sık yayın yapamıyorum. Hatta son gelen yorumlara cevap bile yazamamıştım. neyse bugün azmettim bu tarifi sizinle paylaşacağım. Size adı farklı gelmiş, peynir ve sarmayı pek alakalandıramamış olabilirsiniz fakat benim yazarken bile ağzım sulanıyor hani:)))
 Gelelim tarife;
 Ben ölçülü yapmadığım için vereceğim ölçüler kesin ölçüler değil, zaten ufak değişikliklerle de sonucun çok değişmeyeceğini söyleyebilirim.
 Öncelikle iki bağ pazıyı yıkayıp saplarından tutarak kaynayan suyun içinde şöyle bir dolandırıp hemen soğumaya alın. Dikkat edin pazı çok çabuk pişiyor. Ardından içi için;
 İki iri soğan,
 İki su bardağı bulgur,
 Yaklaşık bir su bardağı kadar ezilmiş beyaz peynir veya tulum peyniri veya evde arta kalan herhangi bir peynir olabilir.(Lor veya kaşar kullanmayın derim, hani şöyle peynirin damağa dokunan tadı biraz hissedilmeli, miktarı isteğe bağlı değiştirilebilir.)
Doğranmış maydonoz,
Zeytin yağı,
Tuz,
Bir yumurta(daha kolay sarılabilmesi için)
Üzeri için;
 Sarmısaklı yoğurt,
 Tereyağı,
 Toz kırmızı biber.
 Yapılışı;Az haşladığınız pazıların sert kısımlarını ayırdıktan sonra sarılacak büyüklükte kesin. Soğanı zeytinyağında soteledikten sonra bulguru ilave edin ateşte şöyle bir döndürün suyunu ve tuzunu ekleyip neredeyse pilav kıvamına gelene kadar pişirin. Ilıyınca peyniri ve maydonozu, yumurtayı ekleyip karıştırın ve pazıları sarıp tencereye dizin. Yaprak sarması kadar ince olmayabilir:)
Tamamını sarınca üzerine bir tabak kapatıp az bir su ilave ederek yaklaşık kaynamaya başladıktan sonra on dakika kadar pişirin. Yine de altını kapatmadan önce pişip pişmediğini kontrol edin ve en son üzerine zeytin yağı gezdirerek altını kapatıp, ılımaya bırakın. Servis ılık sıcak olursa daha lazzetli oluyor. Üzerine de sarmısaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış toz biber dökerseniz bir tencereyi oturup bitirene kadar yiyebilirsiniz:)
 Afiyetle. .  .

2 yorum:

  1. cok bomba bir tarif ozlemcim ellerine saglik:)bende bugun saricam esim kara lahanalari yolup getirmis gene bahcesinden:) lor dolmasini hic sevmezdim icindeki lor yuzunden ama beyaz peynirle oluyirsa deniycem mutlaka.biz firina verip uzerine cikinca tereyagi dokeriz

    YanıtlaSil
  2. Maviciğim ben de kara lahana ile de sarsam olur mu acaba diye düşünüyordum. Hani ondan da faydalanmak için. Tabii ev ahalisi de yer mi o da başka bir mesele. Ama sen olur dersen olur mutlaka. Ne dersin deniyeyim mi?:)

    YanıtlaSil