Hem kremalı tatlıları seviyorsanız, hemde baklava gibi oturaklı bir tatlı istiyorsanız, işte bu tatlı tam size göre. . .:)
Laz böreğini başka hiçbir yerde yememiş olmama rağmen, tarif hoşuma gidip denedim ve o gün bu gündür sık sık yapıyorum ve neredeyse sipesiyalim haline geldi diyebilirim :)) (Nette genellikle tepsiye döşenerek yapılıyor ve dilim dilim ikram ediliyor.)
İşte tarifi;
1 kg baklavalık yufka,
150-200 gr tereyağı,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 kase su,
Kreması için;
1,5 lt süt,
1,5 su bardağı un,
2 yumurta,
1,5 su bardağı şeker,
1 paket vanilya,
üzeri için pudra şekeri
Vanilya hariç tüm krema malzemeleri pişirilir. En son vanilya da eklenerek, koyu kıvamlı bir krema elde edilir. Krema soğutulur. Krema akışkan olmamalıdır. Kıvamı, (soğukken) kaşıkla kesilir gibi kıvamda olmalıdır.
Diğer taraftan teyağı eritilir. İçine sıvıyağ eklenerek ılık bir yağ karışımı elde edilir. 1 yufka açılır, üstüne, 1 kaşığa yakın yağ karışımı serpilir. El suya batırılıp yufkanın üzerine bir fiske su serpilir.
Yufka resimdeki gibi önce ikiye sonra tekrar aynı taraftan ikiye katlanır.
soğutulmuş kremadan yarım kaşık kadar alınıp yufkanın bir ucuna konulur
muska şeklinde sarılır.
Tüm yufkalar böyle tek tek sarılır. Bir paketten genellikle 47, 48 yufka çıkıyor, yani 47, 48 adet muska elde edebilrsiniz (paketlerin üzerinde genellikle 55 adet yazar)
180 derecede üstü pembe olana kadar pişirilir. Bu da yaklaşık benim fırınımda 30-35 dakika sürüyor. Pişip soğuduktan sonra da üzerine pudra şekeri serpilir.
Hazırlanıp aralarına yağlı kağıt konularak pişirmeden uzun süre buzlukta saklanabilir. Güzel bir ramazan, hatta bayram tatlısı olabilir.
Afiyet olsun, sofralarınız bereket dolsun. . .
nefis ellerine saglik,afiyetler olsun
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Seherciğim. Senden yorum almak ne güzel. Sevgiyle kal. . .
YanıtlaSilOyyyy olsa da yesem .özledim bile şimdiden.
YanıtlaSilEn yakın zamanda birlikte yapıp yemek ümidyle...
YanıtlaSiloy oy oy çok güzel görünüyor. Markete gidip baklava yufkası alıp denemeliyim hemen.
YanıtlaSilDeneyin pişman olmazsınız:)
YanıtlaSilMerhabalar...ellerinize sağlık Özlem hanım...fırından önce üzerine yumurta sarısı veya sıvı yağ sürmüyor muyuz????
YanıtlaSilHayır sürmüyoruz içindeki yağ fazlasıyla yeterli oluyor kızarması için. Şimdiden ellerinize sağlık.
Sil